Circa 150 jaar verbinding binnen Nederland en met Duitsland
Apeldoorn is al 148 jaar (sinds 1876) aangesloten op de spoorverbinding Amsterdam via Winterswijk naar Duitsland, met een aftakking via het Koningslijntje naar Het Loo. In 1887 kwamen daarbij de lijnen Deventer-Enschedé-Berlijn, de verlenging van het Koningslijntje met het Baronnenlijntje naar Hattem, en de lijn naar Dieren (nu voor de Veluwse Stoomtrein). Apeldoorn kreeg daarmee uitstekende verbindingen met de Randstad, Noord- en Oost-Nederland en Duitsland. In samenhang met het Kanaal (locaties 5 en 6) werd Apeldoorn een logistiek kruispunt in het hart van Nederland. Dankzij deze nieuwe verbindingen maakte Apeldoorn vanaf eind 19e eeuw een groeispurt door in industriële ontwikkeling (Veldhuislocatie naast het station) en nieuwe woonwijken (De Parken, Berg & Bos, Indische Buurt).
Het stationsgebouw is uniek met een hoog middengedeelte en twee lagere zijvleugels. De rechterzijvleugel deed van 1876 tot 1977 dienst als koninklijke wachtkamer. In 1977 werd het historische interieur gesloopt, waaronder de koninklijke wachtkamer. Bij een grootschalige opknapbeurt van het Stationsplein in 2004 dreigde het station gesloopt te worden. Na breed gedragen protest, onder meer van de Stichting Apeldoornse Monumenten, is uiteindelijk van sloop afgezien. Het station vormt nu samen met het Stationsplein, het lichtkunstwerk Reizend Zand (van Giny Vos), de sculptuur De Kus (van Jeroen Henneman) en de grove dennen, een prachtig ensemble. Het hoge middengedeelte van het station is nu een grand café met zelfgebakken taarten en verse lunches, en verhuurbare ruimten voor vergaderingen en feesten. Er werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Op de benedenverdieping diverse kramen met informatie over de Open Monumentendagen (ook over de Royal Ride en de dienstregeling van de OMD-pendelbussen; en de dienstregeling van de paardentram tussen CODA en Paleis Het Loo). Ook is er info over het Erfgoedplatform en aangesloten organisaties, en een info-kraam van de Vereniging Oud Apeldoorn (VOA). Op de bovenverdieping een tentoonstelling van de VOA met oude foto’s van het station en de treinverbindingen.
Activiteit(en) |
Centraal informatiepunt en horecavoorziening |
Datum | tijd | Zaterdag 14 september: 10.00 – 17.00 uur Zondag 15 september: 10.00 – 17.00 uur |
Adres | Stationsplein 4, 7311 NZ Apeldoorn |
Toegankelijkheid |
De begane grond is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De tentoonstelling op de eerste verdieping is niet rolstoeltoegankelijk. |
Overige |