Kaarten kunnen veel vertellen over de geschiedenis.
In deze rubriek vind je links naar sites die (oude) kaarten bieden over Apeldoorn, de Veluwe en Gelderland.
------------------------------------------------ ---------------------------------------
PDOK biedt een ruime keus aan digitale geo-informatie van de overheid. Die informatie kunt u op deze website opvragen als dataservices en -bestanden. Dit garandeert actuele, betrouwbare en altijd beschikbare geo-informatie. Bijna elke PDOK service is open en voor iedereen - ook bedrijven en particulieren - kosteloos te gebruiken.
EduGIS is het platform voor geo-informatietechnologie in het onderwijs. EduGIS heeft een eigen kaartmodule (EduGIS Kaart) met meer dat 500 kaartlagen voor Nederland, Europa en de Wereld. Daarnaast biedt het informatie over geo-informatietechnologie en lesmateriaal voor onderwijs met geo-informatietechnologie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van EduGIS Kaart, ArcGIS Online, QGIS en Google Earth.
Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is een digitale hoogtekaart voor heel Nederland. Het bevat gedetailleerde en precieze hoogtegegevens met gemiddeld acht hoogtemetingen per vierkante meter. Met de viewer kun je zelf het Actueel Hoogtebestand Nederland verkennen. De kleinste hoogteverschillen worden zichtbaar.
De BAG (Basisiregistraties Adressen en Gebouwen) bevat de officiële gegevens van alle adressen en gebouwen in Nederland. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het registreren en bijhouden van deze gegevens. Elke wijziging die de gemeente doet in de BAG registratie wordt automatisch naar het Kadaster gestuurd. Het Kadaster verzamelt alle gegevens van alle gemeenten in één zogenaamde Landelijke Voorziening.
Je kunt er achtergrondinformatie van alle gebouwen terugvinden.
Specifiek voor Apeldoorn
Voor heel Gelderland
Er staat een gebruiksaanwijzing en toelichting bij *. Je kunt schuiven met de kaart of zoeken op adres. Je kunt lagen aan en uit zetten en naar behoefte transparant maken. Als je op een perceel klikt, krijg je de kadastrale informatie van 1832.
Topografisch-Militaire Kaart nettekening 1830-1850
Deze viewer opent steeds met Zwolle e.o., maar je kunt heel Nederland er in zien.
Op deze kaart van de gemeente Apeldoorn staan de beschermde panden en gebieden. In de legenda zie je welke kleur hoort bij welke soort bescherming. In de kaart kun je op een pand of gebied klikken voor meer informatie.
>> Ga naar de kaart
In Het Geheugen van Apeldoorn staan ook nog een paar nuttige kaartlagen.
- De kaart van de Heerlijkheid Het Loo uit 1748/1767, door Willem Leenen (vrijwel de hele gemeente)
- Kaart van het dorp Apeldoorn uit 1842, met plan tot aanleg van de Dorpsbeek
- Kaart uit 1898 van de hele gemeente
- Wandelkaart van het gebied ongeveer tussen het paleis en het station, uit 1898
De bovenstaande kaarten staan op de website Het Geheugen van Apeldoorn. Als je in de legenda onder 'Kaarten' onderin een vinkje zet bij 'doorzichtig', krijg je een luchtfoto te zien als ondergrond, waardoor je je makkelijker kunt oriënteren.
Via MijnGelderland in kaart vind je eenvoudig de plaatsen met interessante geschiedenis van Gelderland, in canons, routes, specials en losse verhalen.
Je vindt hier ook de culturele agenda van Gelderland en een overzicht van de bijbehorende culturele en historische organisaties.
Kijk rond in de rijkdom van de Gelderse geschiedenis!